MR. PÁLINKA

Rudolf Jelínek (1892–1944) Vizovicében született, ötgyermekes családban, egy fiú és három lánytestvére volt. Édesapja, Zikmund Jelínek úgyszintén vállalkozó volt, aki élve a vizovicei gyümölcspárlatok készítésének 1585-ig visszanyúló hagyományával, szeszfőzdét nyitott a városban, amelyet később „Zikmund Jelínek fiai” néven hagyott hátra halála után örököseinek. 1921-ben az ifjú Jelínek testvérek megvásárolták a nem túl jól működő rázovi főzdét is, majd 5 évvel később különváltak.

Rudolf Jelínek maradt Rázovban, cégét saját neve után nevezte el, és a 30-as évek elején elkezdte az ortodox zsidó előírások szerinti kóser pálinkák előállítását és ez a zseniális ötlet virágzóvá tette cégét. Annyira, hogy 1934-ben már az amerikai piacra is be tudott lépni, ahol az ottani zsidó közösségek kedvenc italává váltak termékei. Az 1938-ig terjedő pár évben az USA második legnagyobb külföldi szeszbeszállítójává vált a Rudolf Jelínek cég.

Csehország német megszállása után cége egyre nehezebb helyzetbe került, őt és családját is az auschwitzi koncentrációs táborba deportálták, amit csupán két gyermekük élt túl. A háború végét követően azonban üzemüket államosították, amely az Uherské Hradistě-i gyárhoz tartozott.

A rendszerváltást követően privatizációs folyamatok során ebből alakult meg a mai Rudolf Jelínek Rt. A gyár az utóbbi években – annak érdekében, hogy Vilmos körte főzetük a leginkább megfeleljen az elvárásoknak –, Chilében (!) Quillón város közelében több tízmillió cseh koronáért vásárolt ültetvényeket és feldolgozó üzemet, és az ott termelt gyümölcsökből állítja elő ezeket a főzeteket.Ennek köszönhetően napjaink vizovicei polgára előbb vesz a piacon Chiléből származó körtét, mint mondjuk Morvaországban termeltet, a közeli Zlín vagy Uherské Hradiště környékéről.