PIVOVAR ČERNA HORA

A Černá Hora-i sör első ismert írásos említésének dátuma 1298. július 16 – ekkor jegyezték fel, hogy egy Matouš nevű ember Černá Hora-i sört szállított Znojmóba. Černá Hora egy fontos kereskedelmi útvonal mentén feküdt, így valószínűsíthető, hogy a helyi sörrel nem csak a helyiek, hanem az átutazók is olthatták szomjukat, sőt a környező településekre is jutott belőle.

Annak ellenére, hogy 1530-ig nincs írásos említés róla, bizonyosak lehetünk, hogy mindig főztek sört a településen, egészen 1802 májusáig, amikor a gyár, a malátázóban keletkezett tűz miatt teljesen leégett.

A sörfőzés újraindítására a napóleoni háborúk után került sor. Azóta töretlenül készülnek Černá Horá-ban a sörök – csak a tulajdoni viszonyok változtak, az épp aktuális történelmi eseményeknek megfelelően. A jelenlegi sörgyár 1871 és 73 között épült, akkoriban, amikor a nagyüzemi sörgyártás Európa-szerte új lendületet kapott a részvénysörfőzdék alapításával. Persze Černá Hora sem úszta meg a szocializmust, 1948-ban államosították, majd az 1990-es közepén ismét privatizálták részvénytársasággá alakították. A sörgyár jelenleg Pivovary Lobkowicz a.s. csoport tagja, amely a termelést tekintve ma már az ötödik legnagyobb sörgyártó Csehországban.