PIVOVAR LIBEREC

Az Észak-Csehország-i Liberec polgársága 1560-ban szerezte meg a sörfőzés jogát. A szabályozás rendkívül szigorú volt, nem csak a gyártott sör mennyiségét, hanem a gyártás során alkalmazott előírásokat illetően is. A város és környéke németek lakta vidék volt, így nincs is mit csodálkozni azon, hogy átvették a szigorú bajor szabályokat, s ennek megfelelő körültekintéssel főzték a sört évszázadokon át.

1872-ben a helyi sajtó adta hírül, hogy egy új sörgyár alapítására részvényeket bocsátanak ki. A jegyzésben szinte valamennyi jelentősebb észak-csehországi nagytőkés részt vett. A tulajdonosok 1873-ban megnyerték az ügynek, a pilzeni sörgyár vezető sörmesterét is, aki igazgató lett az új gyárban, melyet 1874 elején (alig másfél év előkészítés és építés után) ünnepélyes keretek között nyitottak meg. A nyitó év végére a termelés már megközelítette a 35 ezer hektolitert. Hájek, az egykori pilzeni mester jó igazolásnak bizonyult, a sörgyárnak és sörének ugyanis híre ment az egész Monarchia területén. Még Bécsből is érdeklődtek a libereci sör iránt, és 1891-ben maga I. Ferenc József császár is meglátogatta a vratislavicei gyárat. A századfordulót követően a gyár részvényeit osztrák befektetők vásárolták  fel és tulajdonolták egészen az 1945 után történt államosításig, melynek során az üzemet az észak-csehországi nemzeti sörgyári vállalathoz csatolták. A sörfőzde kalandos történetet élt át a rendszerváltozás után. Előbb az angol Bass, majd a Pražské pivovary birtokolta.

1998-ban amikor utóbbi, az Interbrew tulajdonába került, megszűnt az üzemben a sörfőzés.  Szerencsére azonban a libereci sörfőzde berendezéseit nem szerelték le, így az új tulajdonos, a cseh tulajdonú Hols as. 2000-ben újraindíthatta a sörfőzést és az új cég söreit Konrad néven vezette be a piacra.