PIVOVAT TŘEBOŇ

Nem sok európai sörgyár büszkélkedhet olyan régi tradíciókkal, mint a třeboňi, amelyet 1379-ben alapítottak és működtetésében szerepet játszottak az Ágoston-rendi szerzetesek is. 1482-től a Rosenberg család lett a sörgyár tulajdonosa. A család több sörfőzdét is birtokolt, de a třeboňi fejlesztését sem hanyagolta el. A család egyik tagja, Petr Vok nem véletlen lett 2010-ben névadója egy třeboňi sörnek.

A jelenlegi gyárépület helyén, az új tulajdonos a Schwarzenberg család 1706-ban egy új sörgyár építésébe kezdett, amely 1712-re fejeződött be. A sörgyár mai formáját az 1800-as évek második felében nyerte el és akkoriban az 5.000.000 literes évi termeléssel a legnagyobbak közé tartozott és számtalan országba exportálták a třeboňi sört. Az első világháborút követően a termelés felére csökkent és gyár válságát csak tovább fokozta a müncheni egyezmény, majd a második világháború, míg végül 1945 elején teljesen leállt a gyártás.

Államosítás után a třeboňi sörfőzde előbb a Ceske Budejovice-i gyár alá tartozott, majd társvállalat lett a Délcseh Sörgyárak trösztjében. Ezt a trösztöt 1992-ben privatizálták, de a vállalatcsoportban háttérbe szorult a híres Bohemia Regent márka, még léte is veszélybe került. A megoldást a 2000 évi önálló részvénytársasággá szervezés és az új tulajdonosi kör hozta meg. Azóta ismét egyre emelkedik a sörgyár termelése és a márkanév ismét régi fényében ragyog.